Introductie

In het nieuws, in de kranten en op radio en tv horen we geregeld over mensenrechten. Vaak denken we bij mensenrechten aan landen ver van ons vandaan; arme landen of landen in oorlog. Iedereen is het erover eens dat mensenrechten niet overtreden mogen worden, en iedereen vindt dat mensenrechten belangrijk zijn. Maar wat zijn die mensenrechten nou eigenlijk?

De Verenigde Naties

In totaal zijn er 30 mensenrechten en deze zijn in 1948 door de Verenigde Naties aangenomen. Na de verschrikkelijke dingen die er in de Tweede Wereldoorlog waren gebeurd, besloot men dat zoiets nooit meer mocht voorkomen. Daarom legde de VN de mensenrechten vast in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, om op die manier de vrede en veiligheid te waarborgen.

Alle lidstaten ondertekenden op 10 december 1948 de Verklaring. De landen spraken met elkaar af om deze mensenrechten overal ter wereld op scholen te onderwijzen, zodat iedereen de mensenrechten zou kennen. Het uitgangspunt was dat als iedereen zijn rechten zou kennen, en voor zijn eigen, maar ook voor die van anderen zou opkomen, er minder kans op conflicten en oorlog zou ontstaan.

Onderwijzen van de Universele Verklaring op school

Helaas is daar niets van terecht gekomen. In geen enkel land worden de 30 mensenrechten onderwezen. Als je iemand op straat vraagt wat de 30 rechten zijn, dan weet men er vaak niet meer dan vier of vijf op te noemen. Het is zelfs zo dat 90 procent van de mensen niet eens van het bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens af weet.

Daar wil Youth for Human Rights verandering in brengen. Het is voor iedereen van belang om de 30 mensenrechten te kennen. Eleanor Roosevelt, hoofd van de commissie die de Universele Verklaring op schrift zette zei in 1948 het volgende over de mensenrechten:

"Want waar beginnen de mensenrechten in feite? Dichtbij huis en om ons heen – in plaatsen zo dichtbij en zo klein dat ze niet eens op een landkaart te vinden zijn. Toch is dit de wereld van de individuele persoon; de buurt waarin hij woont; de school of universiteit waar hij naar toe gaat; de fabriek, het bedrijf of het kantoor waar hij werkt. Dat zijn de plekken waar elke man, elke vrouw en elk kind gelijke rechten, gelijke kansen en een gelijke behandeling nastreven. Tenzij deze rechten daar betekenis hebben, hebben ze nergens betekenis. Als we er niet met zijn allen ons best voor doen om deze rechten dichtbij huis na te leven, zal het in de rest van de wereld ook slecht gesteld zijn."

Mensenrechten hebben dus alles met jou te maken. Als jij weet wat je rechten zijn, dan kun je niet alleen voor je eigen rechten opkomen, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de rechten van anderen. 

Contactgegevens

Spijkerboor 3
8607 KA  Sneek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK:1111881