Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

LESPAKKET

Het doel van de Verenigde Naties met het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens was dat deze wereldwijd op alle scholen zou worden onderwezen, zodat er een generatie later geen oorlog en mensenrechtenschendingen zouden zijn.

Youth for Human Rights heeft een lespakket samengesteld om dit doel alsnog te verwezenlijken. 

Er zijn al veel mensenrechtenorganisaties die zich richten zich op onderzoek en belangenbehartiging van de slachtoffers van mensenrchtenschendingen. Youth for Human Rights vult het werk dat zij doen aan met educatieve materialen om de mensenrechten te onderwijzen.

Het Youth for Human Rights lespakket wordt kosteloos verstrekt aan iedereen die de mensenrechten in groepsverband wil onderwijzen.

Inhoud lespakket

In het lespakket (beschikbaar in 17 talen) vind je de volgende materialen: 

  • Youth for Human Rights docentenhandleiding, een complete handleiding voor het implementeren van een lesprogramma over mensenrechten. Het bevat lesplannen, een korte geschiedenis van de mensenrechten, de volledige tekst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, ideeën voor activiteiten en een verklarende woordenlijst. Ook zijn ter referentie mensenrechten-documenten, -organisaties en –rapporten in de handleiding opgenomen.
  • De film Het verhaal van de Mensenrechten is een korte documentaire waarin de geschiedenis van de mensenrechten verteld wordt. Geschikt voor alle leeftijden.
  • “30 Rechten, 30 Clipjes”. Een dvd waarop alle 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties in beeld gebracht worden. Deze videoclips zijn uitgezonden op tv, in bioscopen en sportstadions over de hele wereld. Ook op Youtube te downloaden of via deze website.
  • UNITED video, een clip die onderscheiden is met diverse internationale prijzen, waaronder ‘Best Short Film’ op het New York International Independent Film Festival. In deze multiculturele videoclip van vijf minuten komt een aantal mensenrechten voorbij.
  • Wat zijn mensenrechten? boekje. Een klein boekje waarin de mensenrechten kort en in begrijpelijke taal worden uitgelegd. Dertig boekjes per pakket om uit te delen aan de leerlingen.
  • Een set van 30 posters, voor elk van de mensenrechten ter ondersteuning van de lessen. 
  • Verklarende woordenlijst, verwijzingen naar gedrukte en online bronnen.

Het Youth for Human Rights onderwijspakket is zowel geschikt voor de basisschool als het middelbaar onderwijs (eventueel ook voor het hoger onderwijs).

Wij kunnen dit lespakket gratis beschikbaar stellen door donaties van mensen die ons programma steunen.  Als tegenprestatie stellen wij het zeer op prijs wanneer je met ons je resultaten en ervaringen deelt bij het gebruik van dit programma en materiaal. Dat kan middels foto’s of filmpjes, of door jouw ervaringen aan ons te mailen. Andere docenten kunnen hierdoor weer geinspireerd worden.

Bestel het lespakket

Wil je met het lesprogramma aan de slag voor een groep? Bestel het lespakket kosteloos via Youth for Human Rights International. Na aanvraag ontvang je het pakket binnen enkele weken. 

Wil je alleen voor jezelf meer informatie? Bestel dan HIER een informatiefolder.

Bij het aanvragen van informatie of het lespakket ga je ermee akkoord dat Youth for Human Rights International jouw naam en emailadres deelt met Youth for Human Rights Nederland. Heb je hier vragen over? Neem contact met ons op via de mail.