Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Van 5 t/m 7 september werd in Brussel de 11-e Internationale Human Rights Summit gehouden. Met ruim 70 jongerenvertegenwoordigers uit landen over de hele wereld en meer dan 200 genodigden was deze Summit een groot succes.

De Summit werd op 5 september geopend met een speciale boodschap van voormalig secretaris-generaal van de VN, Dr. Boutros-Ghali. Speeches van verschillende hoogwaardigheidsbekleders werden afgewisseld met speeches van Youth Delegates van YHRI-organisaties uit diverse landen. 

Onze Nederlandse Youth Ambassador, Andre Damian, gaf een speech over zijn activiteiten op het gebied van mensenrechten in Nederland. Met een enorme passie voor de mensenrechten zet Andre zich als tweedejaars Rechtenstudent ook in voor andere organisaties, waaronder de Taskforce Kindermishandeling en PAX for Peace. Hij is niet alleen nationaal maar ook internationaal actief. Zo nam hij eerder dit jaar deel aan mensenrechten conferenties in Kosovo en Zuid Korea en was hij afgelopen week in Geneve bij de Verenigde Naties.

Op de Summit vertelde hij voor een volle zaal “to have spoken with teachers, politicians, organizations, but especially youth to make my country a better, safer and a better-educated place to live in.” Hij beëindigde zijn speech met de inspirerende woorden: “We are the voice of tomorrow and the voice of today.”

Frenkchris Sinay, die Nederland als Youth

Delegate vertegenwoordigde, gaf eveneens een geweldige speech over zijn betrokkenheid bij de mensenrechten. Frenkchris volgt naast het University College nog een studie Rechten. Ondanks deze dubbelstudie wil hij zich komend jaar ook gaan inzetten voor mensenrechten educatie. Met een citaat van Nelson Mandela maakte hij duidelijk waarom dat zo belangrijk voor hem is: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” 

De derde Nederlandse student die op de Summit sprak, was de in Congo geboren Chris Rudaga. Na jaren van discriminatie en fysiek geweld is hij na de moord op zijn ouders als twintigjarige gevlucht naar Nederland. Ondanks alles voelt hij geen wrok maar wil hij zich gaan inzetten om de mensen uit zijn geboorteland te onderwijzen in de mensenrechten. “It’s my conviction that all humans are equal before God… most people like pleasure and hate pain, like association and hate solitude, and like to live in a free society and enjoy freedom,” waren zijn woorden. Zijn persoonlijke verhaal maakte veel indruk op de aanwezigen. 

Een van de hoogtepunten van het event was de uitreiking van de vier Human Rights Hero Awards aan de afgevaardigden van Australie, Colombia, Mexico en Nepal voor hun werkzaamheden om mensenrechten educatie te promoten.

De tweede dag van het 3-daagse event werd volledig besteed aan de Human Rights Education Workshop, waar resultaten en best practices tussen jongeren van alle landen met elkaar werden gedeeld. Op 7 september werd de International Human Rights Summit 2014 afgesloten met een interreligieuze conferentie voor de vrede.

Leave a comment