Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op 10 december hebben we in Leeuwarden de International Walk for Human Rights gelopen! De optocht werd gefilmd door Omrop Fryslân, die er ‘s avonds een kort nieuwsitem aan besteedde.

10 december is de datum waarop de Verenigde Naties in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben ondertekend. De verklaring heeft geen bindende kracht, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als de belangrijkste internationale standaard van de mensenrechten.

Stichting Jongeren voor Mensenrechten heeft de optocht in samenwerking met studenten-stage-bedrijf O3 en Present Promotions van het Friesland College georganiseerd.  Naast 20 MBO studenten liepen er nog zo’n 16 leerlingen van het Montessoricollege mee. 

Onderweg waren er korte onderbrekingen waarop door studenten 5 van de 30 mensenrechten werden verbeeld.

De tocht eindigde bij de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis waar in 1945 de Overval plaatsvond en gevangen verzetshelden werden bevrijd. Daar werd door Gerbrig Leistra, voorzitster van Jongeren voor Mensenrechten Nederland, kort stil gestaan bij de betekenis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens anno 2012.

Net als voorgaande jaren was het weer een kleurrijke optocht met ballonnen gevuld met helium gas. Aan het eind werden de ballonnen los gelaten, als symbool voor vrijheid. De tocht werd gefilmd door Omroep Fryslân, en is ’s avonds in het nieuws van de Friese zender op TV uitgezonden.

De optocht heeft een internationaal karakter omdat er niet alleen in Nederland, maar in meer landen op 10 december een tocht voor de mensenrechten werd gehouden. De International Walk for Human Rights is in 2009 ooit van start gegaan naar een idee van Youth for Human Rights Florida. In het eerste jaar deden er 12 landen aan mee. Dit is in 2011 uitgegroeid tot 70 optochten in 30 landen over de wereld! In India werd er zelfs op 2 grote TV zenders melding gemaakt van de Walk. Het hele doel is de wereld wakker te schudden en het belang van mensenrechten en mensenrechten educatie wereldwijd  te promoten.

Leave a comment