Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Weduwe worden in Enugu in Nigeria betekent een leven zonder kansen en leven in armoede.

Vrouwen in Enugu die hun man verliezen worden verstoten door de gemeenschap. Een vrouw wiens man overlijdt, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar man en – ongeacht de doodsoorzaak – door de gemeenschap beschuldigd van ‘moord.’ Als gevolg daarvan worden deze vrouwen met kinderen en al uit hun eigen huis verjaagd, worden zij vaak mishandeld, en kunnen zij nergens terecht. Zonder geld en middelen, en zonder kansen op werk, worden zij volledig gediscrimineerd. Als tweederangs burgers lopen ze de kans verkracht te worden en armoede en honger wacht staat hen te wachten.

Chief Lady Evelyn Azih bindt de strijd aan tegen dit onrecht

De Nigeriaanse Chief Lady Evelyn Azih, die in Gorinchem woont en via een beurs in Maastricht aan de Universiteit twee bestuurskundige studies afrondde, trok zich het lot van deze vrouwen aan en doet er iets aan. 

Chief Lady Evelyn Azih

Bij toeval kwam zij met de problematiek van deze Enugu weduwen in aanraking. Eens per jaar gaat Evelyn Azih terug naar Nigeria, om haar familie te bezoeken. Het was tijdens een van die bezoeken, dat zij in contact kwam met een van de verstoten weduwen. Het was een vrouw die vroeger met haar op school had gezeten, maar Evelyn herkende haar niet meer; door grove mishandelingen was zij aan 1 oog blind geraakt en was haar gezicht verminkt. Toen Evelyn hoorde dat zij zo toegetakeld was vanwege het overlijden van haar man, besloot zij in actie te komen en iets voor haar en andere weduwen te doen.

Empowerment workshops voor 300 vrouwen

Spontaan organiseerde zij een Empowerment workshop voor een groepje Enugu weduwen, waarbij ze een deel van haar Nederlandse kennis op hen overdroeg. Zij spoorde de vrouwen aan om hun eigen geld te verdienen en op eigen benen te staan. Met een micro krediet van 100 euro per vrouw dat zij uit eigen zak betaalde, hielp zij de eerste vrouwen op weg naar zelfstandig ondernemerschap.

In een paar jaar tijd is de groep vrouwen waar Evelyn Azih zich hard voor maakt uitgegroeid tot 300. 

giving out gifts to the widows who participate

 Samenwerking met Youth for Human Rights

In september 2018 kwam Evelyn Azih in contact met Youth for Human Rights Nederland. Na een paar keer te hebben samengewerkt in mensenrechtenworkshops voor de Nigeriaanse community in Nederland, besloot Youth for Human Rights om sponsor te worden van het Empowerment project in Enugu, Nigeria.

Youth for Human Rights Nederland begon met het inzamelen van tweedehands goederen als kleding, naaimachines, laptops en sieraden, om te gebruiken voor de workshops. Ook werd een tweedehands busje geregeld, om alle goederen te kunnen verschepen naar Nigeria. Daarnaast werd contact gezocht met Youth for Human Rights in Nigeria, om tijdens de Empowerment workshops een workshop over de mensenrechten verzorgen voor de vrouwen en hun kinderen.

Microkrediet

Tijdens de Empowerment workshops leren de vrouwen om van de tweedehands goederen nieuwe spullen en sieraden te maken, die zij vervolgens kunnen verkopen om in een eigen inkomen te voorzien. Voor een aantal vrouwen is er tevens de mogelijkheid om met een microkrediet van 100 euro een eigen onderneming te starten. In Nigeria kun je met 100 euro heel veel; dit staat gelijk aan ruim 41.000 Nigeriaanse Naira.

first project orphanage Lagos

 Nigeria en de mensenrechten

Nigeria is een land met meer dan 193 miljoen inwoners. Het is 27 keer zo groot als Nederland.

Wanneer Nigeria bij ons in het nieuws is, gaat het meestal over het conflict met Boko Haram. Deze extremistische groepering heeft over een periode van 8 jaar meer dan 20.000 burgers de dood in gejaagd. Daarnaast zijn zo’n 2,1 miljoen mensen op de vlucht geslagen en is er voor 7 miljoen dringend humanitaire hulp nodig (cijfers Human Rights Watch).

Het conflict met Boko Haram speelt zich voornamelijk af in het noordoosten van Nigeria. Nigeria kent echter nog meer problemen op het gebied van de mensenrechten. We hebben allemaal wel verhalen gelezen over corruptie, vervolging van homo’s, geweld tegen vrouwen en het ontvoeren van buitenlanders tegen losgeld.

Halverwege het Zuiden ligt Enugu, een stad met ca. 1 miljoen mensen. Enugu is op zich een ontwikkeld en modern gebied. Mensen kunnen zich er ontwikkelen en er wordt handel gedreven. Er is echter 1 groep die overal van buitengesloten wordt, en dat zijn de weduwen van Enugu.

De oprichtster van Chevelyns Care Foundation, Chief Lady Evelyn Azih, woont en studeert in Nederland. In Nederland heeft zij veel aanzien onder de Nigeriaanse immigranten; niet alleen vanwege haar stichting en het feit dat zij daarnaast de president is van de Nigeriaanse Nationale Associatie in Nederland (NNA-NL), maar ook omdat zij een groot voorbeeld is van een Nigeriaanse die met succes meerdere studies heeft afgerond aan de Universiteit van Maastricht en bijna haar professor-titel op zak heeft.

Geef een vrouw geld, en zij investeert het in de toekomst van haarzelf en haar kinderen 

workshop Enugu skill acquisition

Waardigheid en zelfvertrouwen

Evelyn Azih heeft goede resultaten met haar project, en inmiddels hebben veel vrouwen een beter bestaan opgebouwd voor zichzelf en hun kinderen. Vrouwen die uiteindelijk niet starten als zelfstandige krijgen door de workshops in ieder geval hun waardigheid en zelfvertrouwen terug.

De houding in Nigeria is over het algemeen dat men het aan het lot overlaat wat er gebeurt. Evelyn laat deze vrouwen zien dat zij het lot in eigen handen kunnen nemen, en zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun toekomst en geluk.

Zij werkt het liefst met vrouwen, want haar ervaring is dat vrouwen toekomstgericht zijn en verstandiger met geld om gaan dan Nigeriaanse mannen. “Geef je een man geld dan geeft hij het meestal uit aan zichzelf; geef je een vrouw geld, dan investeert zij het meestal in de toekomst van haarzelf en haar kinderen”, aldus Evelyn Azih.

Leave a comment