Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een kort stukje geschiedenis

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd in 1948 door alle lidstaten van de Verenigde Naties ondertekend. Bij ondertekening werd afgesproken deze rechten overal ter wereld te onderwijzen, zodat er een generatie later minder oorlog en meer tolerantie zouden bestaan. Kijken we naar de wereld om ons heen dan moeten we echter helaas concluderen dat daar weinig van terecht is gekomen.

Ontstaan van Youth for Human Rights International

Youth for Human Rights International (YHRI) werd in 2001 in Los Angeles opgericht door Dr. Mary Shuttleworth.

Mary Shuttleworth werd geboren in het onstuimige Zuid Afrika, waar de apartheid destijds nog onderdeel uitmaakte van de wet. Als kind speelde ze met kinderen van alle culturen en er was voor haar geen verschil tussen blank of zwart. Pas toen ze ouder werd vielen haar de bordjes ‘alleen voor blanken’ op en daarmee ontstond haar innerlijke drang om zich te verzetten tegen elke vorm van discriminatie. Mary werd lerares en verhuisde naar Amerika, waar ze haar doctorstitel haalde. Na een aantal jaren hoofd van een school in Los Angeles te zijn geweest, besloot ze haar jarenlange ervaring in het onderwijs te verbinden met haar passie voor mensenrechten.

Onder haar leiding is YHRI uitgegroeid tot een organisatie die in meer dan 100 landen actief is en met vele andere plaatselijke groeperingen en organisaties als Amnesty en de VN samenwerkt. In september van elk jaar wordt door YHRI een Internationale Human Rights Conferentie georganiseerd. Van over de hele wereld worden hiervoor niet alleen jongeren uitgenodigd die zich voor YHRI of de mensenrechten in het algemeen hebben ingezet, maar ook vele opinieleiders en voorvechters van de mensenrechten. In de maanden maart/april maakt Mary Shuttleworth jaarlijks een wereldtournee waarbij ze landen over alle continenten bezoekt om mensenrechten educatie op de kaart te zetten. Meer informatie over YHRI en Mary Shuttleworth is te vinden op de internationale website.