voorvechters van mensenrechten
27 miljoen mensen leven in slavernij – meer dan het dubbele van het aantal tijdens de piek van de slavenhandel. En meer dan een miljard volwassenen kunnen niet lezen. Gezien de omvang van de schendingen van de mensenrechten – en de schendingen die worden genoemd in het gedeelte over schendingen van de mensenrechten op deze website zijn slechts een glimp van het volledige plaatje – is het niet verrassend dat volgens onderzoek 90 procent van de mensen niet meer dan 3 van hun 30 rechten kent.
Wie zal er dan, met zoveel mensen die niet op de hoogte zijn van hun meest fundamentele rechten, ervoor zorgen dat de mensenrechten worden bevorderd, beschermd en werkelijkheid worden?
Om die vraag te beantwoorden, kunnen we inspiratie putten uit degenen die het verschil hebben gemaakt en hebben geholpen bij het creëren van de mensenrechten die we vandaag hebben. Deze humanitairen kwamen op voor de mensenrechten omdat ze erkenden dat vrede en vooruitgang nooit zonder deze rechten kunnen worden bereikt. Elk veranderde op een belangrijke manier de wereld.
Toen Martin Luther King, Jr. in de jaren zestig opkwam voor de rechten van gekleurde mensen in de Verenigde Staten, verklaarde hij: “Overal onrechtvaardigheid betekent overal een bedreiging voor de gerechtigheid.”
De grote voorstander van vreedzaam verzet tegen onderdrukking, Mahatma Gandhi, beschreef geweldloosheid als ‘de grootste kracht die de mensheid ter beschikking staat. Het is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de vindingrijkheid van de mens is bedacht. ‘
Thomas Jefferson, auteur van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, verklaarde dat “De zorg voor het menselijk leven en geluk en niet hun vernietiging het eerste en enige legitieme object van goed bestuur is.”
Er zijn mensen die door denken en doen een verschil hebben gemaakt en onze wereld hebben veranderd. Onder hen zijn de volgende humanitairen, die ieder op zich een krachtige en effectieve voorvechter zijn en ook een inspiratie voor iedereen die zich tegenwoordig inzet voor de zaak van universele rechten: